Belastingdienst pakt schijnzelfstandigheid aan

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven die zzp'ers inhuren voor werk dat eigenlijk door een werknemer gedaan moet worden, een boete kunnen krijgen. Ook kan de Belastingdienst een naheffing opleggen. Er komt een overgangsperiode van 1 jaar. In dat jaar krijgen bedrijven nog geen boete, als ze kunnen laten zien dat ze bezig zijn met het oplossen van schijnzelfstandigheid.

Staatssecretaris Idsinga zegt hierover: "Echte zelfstandige ondernemers blijven belangrijk voor onze economie. Maar schijnzelfstandigheid zorgt voor oneerlijke concurrentie. Daarom gaan we dit aanpakken. Bedrijven die laten zien dat ze hun werkwijze aanpassen, krijgen in 2025 nog geen boete."

Wat betekent dit voor bedrijven?

Bedrijven moeten zich voorbereiden op de nieuwe regels. De Belastingdienst zal vanaf 2025 boetes en naheffingen opleggen als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit kan met terugwerkende kracht tot maximaal 5 jaar.
 

Meer hulp en informatie

Om bedrijven en zzp'ers te helpen, zal de Belastingdienst in 2024 informatie geven via webinars, bijeenkomsten en gesprekken met brancheorganisaties. Zo kunnen ondernemers zich goed voorbereiden op de nieuwe regels.
 

Geen modelovereenkomsten meer

Het kabinet heeft ook besloten dat de Belastingdienst geen modelovereenkomsten meer goedkeurt. Dit komt omdat een overeenkomst alleen op papier staat en niet altijd de praktijk weerspiegelt. Bestaande overeenkomsten blijven geldig tot de einddatum, maar er worden geen nieuwe meer goedgekeurd. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.