Hoe word u raadslid?

In maart 2022 waren er gemeenteraadsverkiezingen. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2026. Dat is het moment voor elke Capellenaar van 18 jaar of ouder om te bepalen wie er in de gemeenteraad komen. Met uw stem heeft u invloed op wat in de stad gebeurt. Maar u kunt zich ook zelf raadslid worden!

4 goede redenen om raadslid te worden

  1. Ik wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Capelse samenleving;
  2. Ik denk dat het beter kan;
  3. Ik wil nieuwe dingen leren, ik wil mezelf ontwikkelen;
  4. Ik wil nieuwe mensen ontmoeten en mijn netwerk uitbreiden.

Hoe word u raadslid?

Om raadslid te worden moet u:

  • in de gemeente Capelle aan den IJssel wonen
  • 18 jaar zijn of ouder en niet uitgesloten van het kiesrecht
  • lid zijn van een politieke partij (later hierover meer)

Wat doet een raadslid?

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de stad. Samen met het college van burgemeester en wethouders bestuurt de gemeenteraad Capelle aan den IJssel. De gemeenteraad bestaat uit 33 raadsleden die zijn verdeeld in fracties. Een fractie is een groep raadsleden van één politieke partij en bestaat uit minimaal één raadslid. 

De gemeenteraad heeft 3 rollen

  1. Raadsleden zijn volksvertegenwoordigers
  2. De raad stelt de hoofdlijnen voor het beleid van de gemeente vast. Binnen die hoofdlijnen verzorgt het college van burgemeester en wethouders het dagelijks bestuur van Capelle aan den IJssel
  3. De gemeenteraad controleert de uitvoering van het vastgestelde beleid door het college van burgemeester en wethouders

Een raadslid stemt mee over alle besluiten van de gemeenteraad. Raadsleden kunnen op verschillende manieren hun invloed gebruiken. Een raadslid heeft het recht om:

  • voorgenomen besluiten van het college te wijzigen (recht van amendement);
  • met eigen voorstellen te komen (het recht van initiatief);
  • te debatteren over een onderwerp dat niet op de agenda staat (recht van interpellatie);
  • zelf onderzoek te doen of te laten doen (enquêterecht);
  • schriftelijk en mondeling vragen te stellen.

Lees meer over de rollen, bevoegdheden en instrumenten van de raad.

Wat moet een raadslid kunnen?

De gemeenteraad bestaat uit 33 individuele leden die elkaar aanvullen met hun ervaring, kennis, enthousiasme, principes en kennis. Er is geen opleiding nodig om raadslid te worden. De belangrijkste functie eisen zijn vaak betrokkenheid en gezond verstand.

Zo word u lid van een politiek partij

Een carrière als gemeenteraadslid begint vrijwel altijd met het lidmaatschap van een politieke partij. Ieder raadslid is lid van de fractie van een politieke partij. Neem contact op met een lokale afdeling van een politieke partij om lid te worden en draag uzelf voor als kandidaat, zodat u op de kieslijst geplaatst kan worden.

Elke partij heeft zijn eigen regels voor het vaststellen van de kieslijst en bepalen van de volgorde. Hoe hoger op de kieslijst, hoe groter de kans om raadslid te worden. 

Bekijk de politieke partijen die deel uit maken van de Capelse gemeenteraad.

Wie politiek actief wil zijn, maar zijn/haar ideeën niet of niet voldoende terugvindt bij één van de bestaande partijen, kan ook overwegen om zelf een politieke partij op te richten. De naam van de partij moet bij het centraal stembureau worden geregistreerd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Kiesraad.

Hoeveel tijd kost het om raadslid te zijn?

Het werk als raadslid is geen voltijdbaan, maar kost wel de nodige tijd: ongeveer 16 tot 20 uur per week. Het is goed mogelijk om het raadslidmaatschap te combineren met werk. De meeste raadsleden hebben een fulltime betaalde baan. Het kost tijd om vergaderstukken te lezen, vergaderingen bij te wonen, contact te onderhouden met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties en werkbezoeken af te leggen. De vergaderingen zijn bijna altijd ’s avonds.

Wat levert het op om raadslid te zijn?

Natuurlijk geeft het voldoening om een bijdrage te leveren aan het besturen van de gemeente. Maar raadsleden ontvangen ook vergoeding voor hun tijd en onkosten. In Capelle aan den IJssel bedraagt die in totaal ongeveer € 1600 (bruto) per maand. Daarnaast zijn er voor raadsleden en buitengewoon raadsleden ook faciliteiten zoals het gebruik van een tablet/computer en opleidingsmogelijkheden. 

Meer weten?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het nieuws over de Capelse gemeenteraad. Meld je aan voor onze nieuwsbrief De gemeentelijke nieuwsbrief verschijnt wekelijks. Kies Politiek en bestuur voor al het nieuws over de gemeenteraad.

Contact griffie

U kunt ook contact opnemen met de griffie. De griffie ondersteunt de Capelse gemeenteraad.

Meer lezen