De gemeente Capelle aan den IJssel heeft een kindercollege. In het kindercollege zitten verschillende kinderwethouders.

Het Capelse kindercollege wordt gevormd door kinderburgemeester Rayan El Kebir, Daantje Haije (loco-kinderburgemeester), Marisairys Constantia (loco-kinderburgemeester) en de kinderwethouders Iris Bronder, Saar Bloem de Gelder, Liam van Holten, Ariana Abafar, Afsoon Mushfegh en Nolan de Waard.

Het nieuwe kindercollege samen met burgemeester Peter Oskam
Kinderburgemeester Rayan El Kebir en het kindercollege van Capelle aan den IJssel. (Foto: Désirée Verstege)

Wat is het kindercollege?

Elke gemeente heeft een college. Een college bestaat uit een aantal wethouders en de burgemeester. In het college bespreken ze alles wat er gebeurd of moet gebeuren in een gemeente. 

In Capelle vinden wij het heel belangrijk dat kinderen ook mee mogen denken aan deze plannen. Daarom hebben wij ook een kindercollege. Het kindercollege bestaat uit meerdere kinderwethouders. Elke maand krijgt een nieuwe kinderwethouder de kans om voorzitter te zijn van de groep, oftewel, de kinderburgemeester. 

Ieder jaar is er een nieuw kindercollege. De kinderen denken mee over belangrijke onderwerpen voor kinderen, zoals het inrichten van speelplekken, of kinderwelzijn. Zij delen hun mening over wat er moet gebeuren in Capelle. Met een moeilijk woord noemen wij dit: jeugdparticipatie.

Wat doet het kindercollege?

Het kindercollege komt een paar keer per jaar bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten leren ze hoe de gemeente werkt en ontmoeten ze belangrijke mensen in de stad. Samen met de basisscholen kiezen ze een hoofdthema of onderwerp waar ze over praten. Dit onderwerp bespreken ze verder tijdens de bijeenkomsten. Aan het eind van het schooljaar vertelt het kindercollege aan de gemeente wat ze hebben geleerd en geven ze advies over het onderwerp.

Daarnaast heeft het kindercollege een jaarkalender met leuke en leerzame activiteiten. Soms doen ze bijvoorbeeld mee aan de Week van Duurzaamheid en de Week tegen Kindermishandeling. Ook geven ze tips aan de gemeente over nieuwe plannen. Er zijn een aantal vaste activiteiten tijdens het collegejaar:

  • De intocht van Sinterklaas 
  • Het aan doen van de lichtjes in de kerstboom op het Stadsplein 
  • Dodenherdenking 
  • Valentijnsdag (Capelle Love City)

Kinderburgemeester uitnodigen voor uw feestelijk of officieel moment

Kom bij het Capelse kindercollege!

Schrijf je in voor het nieuwe kindercollege! Inschrijven kan tot 1 september 2024.

Inschrijfformulier kindercollege 

Wethouder Harriët Westerdijk met het Kindercollege

Hoe ziet het jaar bij het kindercollege eruit?

Inschrijven voor het kindercollege kan van 12 juni tot 1 september 2024. In september vinden de selectie gesprekken plaats. De kinderwethouders die samen het kindercollege vormen, worden beëdigd tijdens de raadsvergadering van 23 september 2024. Hierna gaat het collegejaar officieel van start.

Als kinderwethouder ben je tussen de 4 en 6 uur in de maand bezig met de bijeenkomsten en activiteiten. De bijeenkomsten zijn een keer per maand op de woensdagmiddag tussen 14.30-16.00 op het gemeentehuis. Ouder(s)/voogd hoeven hier niet bij te zijn maar zijn natuurlijk welkom!

Alle activiteiten van het kindercollege zijn in Capelle. Daarom fietsen wij zoveel mogelijk naar de locaties toe. Of in overleg met ouder(s)/voogd worden de kinderen gebracht en opgehaald. Het kindercollege heeft geen bijeenkomsten of activiteiten tijdens de schoolvakanties.

Jaarkalender kindercollege

  • September 2024: Gesprekken en beëdiging
  • Oktober 2024: Eerste kennismaking en week van de Duurzaamheid activiteit
  • November 2024: Eerste bijeenkomst, week tegen kindermishandeling en de intocht van sinterklaas
  • December 2024: Kerst campagne en aansteken lampjes kerstboom
  • Januari 2025: Tweede bijeenkomst
  • Februari 2025: Derde bijeenkomst en Valentijnsdag
  • Maart 2025: Vierde bijeenkomst
  • April 2025: Vijfde bijeenkomst
  • Mei 2025: Zesde bijeenkomst en Dodenherdenking
  • Juni 2025: Gesprek met de gemeente en afsluiting