Terugblik jaarstukken 2023 en voorjaarsnota 2024

Tijdens verschillende raadscommissievergaderingen is gesproken over de jaarstukken 2023 en de voorjaarsnota 2024. In de raadsvergadering van 8 juli vindt hierover besluitvorming plaats.

Jaarstukken 2023

Met de jaarstukken legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad over het beleid van het afgelopen jaar en hoe het geld is uitgegeven. De jaarstukken zijn het jaarverslag en de jaarrekening van 2023. Tijdens de verschillende commissievergaderingen zijn deze stukken besproken.

In de jaarstukken is aangegeven dat de gemeente voor het eerst sinds vele jaren het jaar 2023 heeft afgesloten met een negatief resultaat van 4,65 miljoen. Dit negatieve resultaat is met name te wijten aan een aantal incidentele tegenvallers. Hierbij moet worden gedacht aan de algemene uitkering van het rijk die lager is uitgevallen. Maar ook hogere uitgaven op het gebied van onderwijshuisvesting, openbaar groen, WMO en grondexploitaties zorgen ervoor dat het huishoudboekje van de gemeente sinds vele jaren een negatief beeld te zien geven.

Omdat de gemeente nog wel gezond is en de meeste tegenvallers een incidenteel karakter hebben konden de raadscommissies ermee instemmen om het negatieve resultaat te dekken uit de algemene reserve (het reservepotje van de gemeente).

Voorjaarsnota 2024

De voorjaarsnota wordt evenals de jaarstukken ook jaarlijks door het college aangeboden aan de raad. In de voorjaarsnota wordt een tussenstand gegeven van het beleid en de gemeentelijke financiën van het lopende begrotingsjaar. De voorjaarsnota laat zien dat we afstevenen op een begrotingstekort van bijna 5 miljoen euro. Capelle is hier echter niet uniek in. Nagenoeg alle gemeenten in Nederland hebben wat dit betreft te maken met een ingewikkelde puzzel. Veel gemeenten hebben of krijgen te maken met grote tekorten: gesproken wordt van een ‘ravijnjaar’. Daarom is sprake van een sobere voorjaarsnota, waarin bijna geen ruimte is voor gewenste nieuwe beleidskeuzes.

In de nota wordt voorgesteld om scherpe keuzes te maken over recent vastgesteld beleid. Hierbij moet onder andere worden gedacht aan géén extra middelen voor evenementenbeleid, de sport en beweegnota en het Denk & Doe Mee-fonds. Dit heeft ertoe geleid dat in de diverse commissies ook is gesproken over een te voeren kerntakendiscussie: een discussie waarbij de gemeente er niet aan ontkomt om ook bezuinigingsvoorstellen te doen. Dit kan ervoor zorgen dat de dienstverlening of het voorzieningenniveau vanuit de gemeente versoberd wordt of de inkomsten voor de gemeente vergroot worden, bijvoorbeeld door de lasten voor inwoners te verhogen. De gemeenteraad zal bij dit traject intensief worden betrokken.

De verwachting is dat tijdens de behandeling van de nota diverse moties zullen worden ingediend.