Terugblik op de commissies in december 2024
In december 2024 weken vergaderden de raadscommissies Samenleving en Economie, Bestuur, Veiligheid en Middelen, en Commissie Stadsontwikkeling -en Beheer in het gemeentehuis. De raads- en burgerraadsleden spraken over verschillende onderwerpen.
U leest een kort verslag van deze vergaderingen. U kunt alle vergaderingen terugkijken en de agenda’s en vergaderstukken bekijken in de raadskalender.
Commissie Samenleving en Economie
De raadscommissie vergaderde op maandag 2 december en besprak de volgende onderwerpen.
Verordening Bureau Discriminatiezaken Capelle aan den IJssel 2024
Gemeenten zijn op grond van de Wet gemeentelijke anti-discriminatievoorzieningen sinds 2009 verplicht om een laagdrempelige, onafhankelijke voorziening in te stellen waar inwoners terecht kunnen met klachten over discriminatie. Het college heeft de huidige verordening uit 2020 geactualiseerd en een nieuwe verordening gemaakt.
De belangrijkste wijzigingen zijn het omzetten van de verordening naar duidelijke taal en de verwijdering van 2 artikelen uit de verordening. Door de commissie zijn enkele vragen gesteld over hoe klachten over discriminatie worden opgepakt en behandeld, ook op het gebied van eerlijke behandeling en onafhankelijkheid.
Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 16 december.
Beleidsnota vrijwilligerswerk 2024 “Samen voor Capelle: Vrijwilligerswerk versterkt en verbindt”
Het nieuwe vrijwilligersbeleid voor 2024 en verder wordt vastgelegd in het vrijwilligersbeleid “Samen voor Capelle: Vrijwilligerswerk versterkt en verbindt”. De nieuwe beleidsnota zet in op flexibilisering van vrijwilligerswerk, ondersteuning en behoud van vrijwilligersorganisaties en versterking van samenwerking tussen organisaties.
De Commissie stelde vragen over:
- het stimuleren van vrijwilligers;
- de adviezen van partners, zoals Stichting Welzijn Capelle en de Adviesraad Sociaal Domein;
- concrete doelstellingen in de beleidsnota.
De wethouder doet nog een aanpassing in de beleidsnota met betrekking tot de concrete doelstellingen. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 16 december.
Beleidsplan integrale schulddienstverlening 2025-2028
Vanwege de toename van het aantal Capellenaren met schulden, landelijk beleid en om te voldoen aan de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening heeft het college het Beleidsplan integrale schulddienstverlening 2025-2028 opgesteld. Dit onderwerp is eerder besproken in de commissie van 14 oktober.
Het college heeft naar aanleiding van deze bespreking nog enkele aanpassingen gedaan in het beleidsstuk en legt nu de definitieve versie voor aan de commissie. De commissie heeft aan de wethouder vragen gesteld over de financiën van het beleidsplan, de uitvoeringsplanning, de pilot vaste lasten en de verdeling van armoede over de wijken.
Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 16 december.
Begrotingswijziging Promen 2024 en de Ondernemingsplannen Promen en ProWork 2026
Promen is het bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. De gemeente Capelle aan den IJssel zit, samen met nog andere gemeenten, in de gemeenschappelijke regeling Promen. Promen heeft de begrotingswijziging 2024 en het Ondernemingsplan Promen aangeboden en vraagt de gemeenteraad om een reactie op deze stukken.
De commissie heeft verder geen op- en/of aanmerkingen hierop. De commissie had wel nog enkele vragen over de uitstroom van werknemers bij Promen en het arbeidsproces.
Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 16 december.
Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Deze raadscommissie vergaderde op 2 december. De volgende onderwerpen werden besproken.
Wijziging Referendumverordening Capelle aan den IJssel 2020
De gemeente heeft een Referendumverordening, die het voor inwoners mogelijk maakt om een referendum te houden over een besluit van de gemeenteraad. Het college stelt voor om twee weigeringsgronden toe te voegen aan de bestaande Referendumverordening. Bij instemming door de raad kunnen inwoners van Capelle over aanzienlijk minder onderwerpen een referendum aanvragen dan nu het geval is.
In de commissie is veel waardering voor het door de Referendumcommissie uitgebrachte advies. De discussie gaat vooral over de vraag of dit voorstel teveel beperkingen oplegt, zodat een redelijk referendum over ruimtelijke ontwikkelingen niet meer mogelijk is of dat het voorstel juist meer duidelijkheid biedt, het proces versnelt en (samen met de andere participatietools) de inspraak van burgers voldoende waarborgt.
De fracties van D66, PvdA, SP en GL zijn tegen het voorstel. De fracties van CU, VVD, LC en SGP zijn voor het voorstel. Het voorstel wordt als bespreekstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 16 december aanstaande.
Evaluatie commissie verbonden partijen
Na de oprichting van een Commissie verbonden partijen naar aanleiding van een motie van van de SGP op 15 april 2019 is het tijd voor een evaluatie. De Commissie heeft inmiddels een tweetal onderzoeken gedaan. De commissieleden zijn het er over eens dat de Commissie verbonden partijen een meerwaarde heeft en wil deze laten voortbestaan. Ook de door de Commissie verbonden partijen gedane aanbevelingen worden omarmd.
Wel wordt de vraag gesteld hoe om te gaan met de werkdruk die bij raadsleden alleen maar toeneemt en waar de dekking van de kosten voor de onderzoeken vandaan moet komen. De heer Weijers, als voorzitter van de Commissie verbonden partijen, geeft aan dat er tot aan de verkiezingen van maart 2026 geen onderzoeken meer plaatsvinden. Deze tijd kan gebruikt worden om met de raad in gesprek te gaan over de taken en het budget.
De fracties van GL en de PvdA nemen het voorstel mee terug naar hun fractie, zodat het voorstel vooralsnog als bespreekstuk wordt geagendeerd voor de raadsvergadering van 16 december aanstaande.
Begroting 2025 inclusief Najaarsnota 2024 – Herziening naar aanleiding van Provinciaal Toezicht
De provinciaal toezichthouder heeft de Begroting 2025, inclusief Meerjarenbegroting 2026 tot en met 2028, beoordeeld op basis van het Gemeenschappelijk Toezichtkader (GTK) en stelt dat een aantal stelposten en taakstellingen onvoldoende zijn onderbouwd om door de Provincie geaccepteerd te worden. Onze begroting 2025 is dan volgens de provinciaal toezichthouder niet reëel en structureel sluitend.
Wethouder Van Woudenberg licht toe waarom gekozen is voor deze (nood)oplossing, waarbij tijd en veel extra werk cruciale redenen zijn. Daarom wordt voorgesteld om de door de provinciaal toezichthouder aangemerkte posten ter grootte van €2.430.000 extra te onttrekken aan de Algemene Reserve. De wethouder spreekt de stellige verwachting uit dat dit bedrag in 2025 weer toegevoegd kan worden aan de Algemene Reserve.
Voorgesteld wordt het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 16 december aanstaande.
Voorstel tot het vaststellen van de Belastingverordeningen 2025
Artikel 216 van de Gemeentewet bepaalt dat de gemeenteraad besluit tot het invoeren, wijzigen of afschaffen van een gemeentelijke belasting door het vaststellen van een Belastingverordening. Met het vaststellen van deze Belastingverordening wordt het mogelijk een tijdige en volledige belastingheffing te realiseren.
Op de belastingtarieven is een inflatiecorrectie toegepast van 2,3%. Echter, om een bijdrage te leveren aan het sluitend krijgen van de begroting 2025 wordt voorgesteld de OZB-opbrengst extra te verhogen met 12,5%.
Na het beantwoorden van enige vragen door wethouder Van Woudenberg wordt zonder verdere inhoudelijke discussie voorgesteld het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 16 december aanstaande.
Slotwijziging 2024
In de slotwijziging zijn de financiële wijzigingen verwerkt die tot stand zijn gekomen na het opstellen van de Najaarsnota 2024 en de Begroting 2025. Het doel van de slotwijziging is hoofdzakelijk om de begrotingsrechtmatigheid van het huidige kalenderjaar te borgen.
Na het beantwoorden van enige vragen door wethouder Van Woudenberg wordt zonder verdere inhoudelijke discussie voorgesteld het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 16 december aanstaande.
Gecombineerde commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen en Samenleving en Economie
De raadscommissie vergaderde op dinsdag 3 december en besprak het volgende onderwerp.
Herijking onderwijshuisvesting Kindcentrum Reigerlaan (voorheen Kindcentrum Meeuwensingel)
Voor Kindcentrum Reigerlaan, de (her)huisvesting van de 3 basisscholen (Montessorischool Capelle, De Horizon en De Klim-Op met het KinderLab), 3 peuterspeelzalen en een gymzaal is gekeken of dit op de kavel van de Reigerlaan past. Uit onderzoek is gebleken dat er te weinig ruimte is om deze te plaatsen op deze kavel.
Er zijn 5 scenario’s onderzocht om te kijken hoe dit toch mogelijk gemaakt kan worden. Het college heeft gekozen voor scenario 3a ‘Ontwikkeling Kind Centraal met nieuwbouw voor De Klim-Op’. Het college vraagt aan de commissie of zij zich kunnen vinden in dit besluit.
De leden van de commissie hebben vragen over:
- de rol van het Comenius College, de noodlokalen die nu op de Lijstersingel staan en de mogelijke toekomstige plannen op de Lijstersingel;
- de financiële consequenties van dit plan;
- het renoveren van de Montessorischool en de ruimte om buiten te spelen.
Daarnaast zijn er vragen gesteld over de manier waarop de definitieve besluitvorming plaatsvindt over deze plannen: is het aan het college of aan de gemeenteraad? Ook is gevraagd of dit geen afwijking is van het bestemmingsplan of het gebiedspaspoort dat eerder is vastgesteld.
In goed over leg met de wethouder en de commissie is besloten om dit besluit toch voor te leggen aan de gemeenteraad. In dit besluit worden dan ook uitgebreid de financiën en knelpunten meegenomen. Naar verwachting komt dit in de eerste helft van 2025 terug naar de gemeenteraad.
Commissie Stadsontwikkeling -en Beheer
Deze raadscommissie vergaderde op 3 en 4 december. De volgende onderwerpen werden besproken.
Voorkeursrecht Stationsgebied Schollevaar
Met het vestigen van een voorkeursrecht krijgt de gemeente het eerste recht van koop op een onroerende zaak. Hiermee kan worden voorkomen dat bij geplande ontwikkelingen de grondprijzen worden opgedreven of andere partijen grond innemen die de ontwikkeling van gebieden belemmert. Met het voorstel wordt dus de regiepositie van de gemeente versterkt.
Met het voorliggend voorstel wordt de raad gevraagd een voorkeursrecht te vestigen op de percelen Stationslaan 14-16 en Zadkinerade 119 – 121. De Commissie heeft unaniem aangegeven positief te adviseren op het vestigen van dit voorkeursrecht.
Vaststelling van het voorkeursrecht zal plaatsvinden in de raad van 16 december.
Update woningbouwprogramma najaar 2024
Met de tweejaarlijkse update van het woningbouwprogramma wordt de gemeenteraad in staat gesteld de voortgang en de uitvoering van het woningbouwprogramma te controleren en waar nodig regels bij te stellen.
De Commissie adviseerde in algemene zin positief.
Wel werd gevraagd om in toekomstige updates het onderscheid tussen de écht sociale woningbouw en de particuliere (sociale) woningbouw nog beter en inzichtelijker te maken. Dat is overeenkomstig met wat de Rekenkamer hierover eerder heeft gerapporteerd.
Het voorstel wordt vooralsnog als hamerstuk voor de raadsvergadering van 16 december geagendeerd.
Toetsingskader Hoogbouw (besproken op 4 december)
De Commissie was sterk verdeeld over het feit of het voorstel rijp was voor besluitvorming.
Er waren fracties (met name D66 en Leefbaar) die veel moeite hadden met de gevolgde procedure. Dit, omdat men vond dat het voorliggende voorstel fundamenteel afwijkt van een eerder ter consultatie voorgelegde versie, waarbij ook geen echte discussie plaatsgevonden zou hebben en ook niet echt duidelijk was hoe de commissie er in brede zin over dacht.
5 andere fracties vonden dat het democratische proces wel goed was doorlopen. Zij zagen het voorliggende kader als een door het college gegeven vertaling van de consultatie in juni en dus van een goed doorlopen democratisch proces.
Naast de meningsverschillen over het gelopen proces was er ook verschil van mening over de inhoud. Toch vindt een meerderheid van de aanwezige fracties dat verder uitstel van besluitvorming niet wenselijk is.
Het voorstel wordt als bespreekstuk geagendeerd voor de raad. Daarmee zijn wel al diverse amendementen aangekondigd.
Extra commissievergaderingen
Het raadsvoorstel omgevingsagenda en het ambitiedocument Roer-Barbizon zullen op respectievelijk 10 december en 7 januari in extra commissievergaderingen worden besproken.
Alles over deze vergaderingen terugvinden?
In de raadskalender kunt u:
- De agenda’s bekijken
- Alle stukken bekijken
- De vergaderingen live en achteraf bekijken