Terugblik op de commissies van 14 en 15 oktober
De afgelopen weken vergaderden de raadscommissies Samenleving en Economie, Bestuur, Veiligheid en Middelen, Bestuur, Veiligheid en Middelen en Samenleving en Economie en Commissie Stadsontwikkeling -en Beheer in het gemeentehuis. De raads- en burgerraadsleden spraken over verschillende onderwerpen.
U leest een kort verslag van deze vergaderingen. U kunt alle vergaderingen terugkijken en de agenda’s en vergaderstukken bekijken in de raadskalender.
Commissie Samenleving en Economie
De raadscommissie vergaderde op maandag 14 oktober en besprak het volgende onderwerp.
Concept Beleidsplan integrale schulddienstverlening 2025-2028
Vanwege de toename van het aantal Capellenaren met schulden, het landelijk beleid en om te voldoen aan de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening,heeft het college een concept ‘Beleidsplan integrale schulddienstverlening 2025-2028’ opgesteld. Dit is een vervolg op het ‘Actieplan schulden aanpakken in Capelle’ uit 2019. Met dit plan wil het college ervoor zorgen dat Capellenaren met geldzorgen de weg naar hulp vinden en hier ook gebruik van gaan maken. De commissie kan zich vinden in de manier waarop het college dit wil doen. De commissie had wel nog enkele vragen aan het college over preventie, de stijgende kosten binnen de schuldhulpverlening en hoe we Capellenaren kunnen helpen die slecht met cijfers zijn. Het college komt op een later moment dit jaar terug naar de gemeenteraad met een definitief plan.
Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Deze raadscommissie vergaderde op maandag 14 oktober. Het volgende onderwerp werd besproken.
Zienswijze op concept Halfjaarnota 2024 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR)
De VRR heeft de Halfjaarnota voor een eventuele zienswijze aangeboden aan de raad. In deze Halfjaarnota staat de 1e begrotingswijziging 2025 en de 3e begrotingswijziging 2024. Door het college wordt aan de raad voorgesteld in te stemmen met de Halfjaarnota 2024 en aan de VRR te laten weten dat zij benieuwd zijn naar de uitkomsten van het extra overleg tussen het Dagelijks Bestuur (DB) en het Algemeen Bestuur (AD) van de VRR. In dit extra overleg wordt het, eerder door de gemeente gedane, verzoek tot bezuinigingsvoorstellen besproken. Wethouder Wilson geeft aan dat hij dit proces nauwlettend in de gaten houdt. Zonder inhoudelijke bespreking wordt geadviseerd het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van maandag 11 november.
Gecombineerde commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen en Samenleving en Economie
De raadscommissie vergaderde maandag 14 oktober en besprak het volgende onderwerp.
Toekomstscenario Sporthal Schenkel
Sporthal Schenkel is gebouwd in 1984 en is aan het einde van de technische levensduur. Het college heeft verschillende onderzoeken laten uitvoeren naar de toekomst van Sporthal Schenkel vanaf 2026/2027. Het college wil op de huidige locatie van Sporthal Schenkel een nieuwe sporthal bouwen. Hiervoor moet de bestaande sporthal gesloopt worden. Naast de ruimte om te sporten komen er ook ruimtes voor ontmoeting en horeca. De kosten voor de bouw van de nieuwe sporthal worden geschat op ongeveer € 15 miljoen.
De meeste partijen kunnen zich vinden in het voorgestelde scenario van het college om een sporthal te bouwen met ontmoeting en horeca. Een kleine groep partijen ziet meer in het sobere scenario waarbij er alleen een sporthal gebouwd wordt.
Door meerdere partijen is aangegeven dat zij liever de beslissing met betrekking tot de sporthal met één jaar willen uitstellen. Dit heeft te maken met de gemeentelijke bezuinigingen. De partijen willen eerst inzichtelijk hebben waar bezuinigingen gedaan moeten worden, voordat er € 15 miljoen uitgegeven wordt aan de bouw van Sporthal Schenkel. Andere partijen zijn juist tegen het uitstellen van de beslissing omdat uitstel geld kost en er een noodzaak is om de sporthal te vernieuwen.
Dit onderwerp gaat door als bespreekstuk naar de raadsvergadering van maandag 11 november.
Commissie Stadsontwikkeling -en Beheer
Deze raadscommissie vergaderde op dinsdag 15 oktober. De volgende onderwerpen werden besproken.
Fietsstraat ’s Gravenweg
In de ‘gebiedsvisie landelijk Capelle’ is opgenomen dat de ’s Gravenweg een fietsstraat moet worden. Naar aanleiding van een bewonersavond en een participatie-traject zijn de oorspronkelijke plannen van de gemeente aangepast en ligt er een ontwerp waar de bewoners zich in kunnen vinden.
De commissie is positief over het nu voorliggende ontwerp. Wel wordt (ook naar de toekomst toe) het belang van goed overleg en samenwerking met de gemeente Zuidplas onderstreept. Dit om het doortrekken van de fietsstraat op termijn ook in die gemeente zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Ook wordt door meerdere fracties het belang van goede handhaving genoemd.
Omdat alle fracties positief op het voorstel hebben geadviseerd, wordt het als hamerstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van maandag 11 november.
Verordening Fysieke Leefomgeving Capelle aan den IJssel 2024
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Met deze wet vereenvoudigt het stelsel van wetgeving voor de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving omdat vele tientallen wetten en regels gebundeld zijn in één nieuwe wet. Dit is ook gebeurd met de nieuwe Verordening Fysieke Leefomgeving. De commissie wordt gevraagd advies te geven over deze nieuwe verordening. In de verordening zijn onder andere de Algemene Plaatselijke Verordening, de Bomenverordening en de Erfgoedverordening opgenomen. Hoewel de groene kaart van de Bomenverordening (een overzicht van de status van alle bomen in de stad) actualisering vereist is de commissie toch akkoord dat ook deze verordening in zijn huidige versie ook opgaat in de nieuwe overkoepelende Verordening Fysieke Leefomgeving.
Omdat de commissie unaniem positief adviseert over de Verordening Fysieke Leefomgeving, zal ook dit voorstel als hamerstuk worden geagendeerd voor de raad van maandag 11 november. De wethouder heeft daarbij aangegeven op korte termijn te komen met een concrete datum waarop de bomenkaart geactualiseerd zal zijn.
Nota grondbeleid
De nota grondbeleid geeft de regels aan voor het voeren van grondbeleid voor de komende jaren. Daarmee is de nota een strategisch middel om de ruimtelijke ambities te verwezenlijken. In de nota worden ook de keuzes toegelicht die de gemeente maakt op de verschillende thema’s met betrekking tot het grondbeleid. Tegelijk worden ook de landelijke kaders, waar de gemeente geen invloed op heeft, toegelicht. De fracties zijn positief over de aanpassingen op de nota naar aanleiding van hun eerdere bezwaren. Daarmee wordt ook dit voorstel als hamerstuk geagendeerd voor de raadsvergadering.
Concept bestuursovereenkomst Planuitwerking Algeracorridor en activeren benodigde middelen voor de planuitwerkingsfase
De gemeente Capelle werkt samen met de provincie, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeenten Rotterdam, Krimpen en Krimpenerwaard aan het project Algeracorridor. Doel van dit project is een verbetering van de doorstroming. Samen met de bestuursovereenkomst is een voorkeursalternatief vastgelegd.
De commissie is unaniem positief over de voorliggende bestuursovereenkomst en heeft dan ook geen verdere wensen of bedenkingen. Wel zal (op initiatief van dhr. Spruit) met een amendement nog een zienswijze worden opgesteld, waarmee de standpunten en opvattingen van Capelle worden benadrukt. Omdat andere fracties (met name PvdA) in de raad ook nog willen ingaan op enkele aspecten uit de overeenkomst (onder andere over de fietsbrug) zal het voorstel als bespreekstuk worden geagendeerd voor de komende raad.
Alles over deze vergaderingen terugvinden?
In de raadskalender kunt u:
- De agenda’s bekijken
- Alle stukken bekijken
- De vergaderingen live en achteraf bekijken