Terugblik op de commissies van 17 en 24 juni

Op maandag 17 juni en maandag 24 juni vergaderden de raadscommissies Stadsontwikkeling en -Beheer, Samenleving en Economie en Bestuur, Veiligheid en Middelen in het gemeentehuis. De raads- en burgerraadsleden spraken over verschillende onderwerpen.

In de raadskalender kunt u:

  • de agenda’s bekijken
  • de vergaderstukken lezen
  • alle vergaderingen live en achteraf bekijken.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen (BVM)

De raadscommissie vergaderde op maandag 17 juni en besprak de volgende onderwerpen.

Evaluatie Wijkoverleg Platform (WOP)-model 2023/2024 en Convenant WOP’s 2024

In 2023 is een brede evaluatie uitgevoerd van het Wijk Overleg Platform(WOP)-model. Uit deze evaluatie blijkt dat het WOP-model moet blijven bestaan. Er is duidelijk waardering en bewondering voor de (vrijwillige) bestuursleden. Daarnaast komen uit de evaluatie een aantal actiepunten naar voren, zoals onder andere het oprichten van een denktank, het opstellen van een communicatieplan en het aanbieden van training voor het WOP-bestuur. Verder is het noodzakelijk het Convenant te herzien met de vernieuwde samenwerkingsafspraken. De stukken liggen ter consultatie voor aan de commissie alvorens het college een definitief besluit neemt. De commissieleden zijn tevreden over de inhoud van de evaluatie en het Convenant. Er worden vooral vragen gesteld over de bemensing van het bestuur en de maximale zittingstermijn en hoe de Capellenaren het beste betrokken kunnen worden bij hun WOP. Wethouder Wilson beantwoordt deze vragen en zegt dat een en ander terugkomt in het communicatieplan en de denktank. Verder dankt hij de commissieleden voor hun feedback.

Normenkader rechtmatigheid 202

De accountantscontrole is een wettelijke verplichting voor de gemeente. Het is verplicht om jaarlijks een Normenkader vast te stellen. Deze wordt gebruikt voor zowel de accountantscontrole als voor de interne controlewerkzaamheden. Door het vaststellen van het Normenkader rechtmatigheid 2024 wordt aangegeven welke wet- en regelgeving van toepassing is bij de rechtmatigheidsverantwoording. Zonder inhoudelijke discussie wordt voorgesteld het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juli.

Ontwerpbegroting 2025 Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)

Het aanbieden van de ontwerpbegroting MRDH 2025 heeft als doel de raad te informeren over de activiteiten van de MRDH en de bekostiging daarvan. Voorgesteld wordt om over deze ontwerpbegroting een zienswijze in te dienen. In de zienswijze wordt verzocht om, gezien de financiële positie van de gemeente vanaf 2025, de beschikbare middelen voor 2025 en verder nog efficiënter en effectiever te gebruiken. Naar aanleiding van enige vragen over deze zienswijze licht burgemeester Lamers nog het een en ander toe. Zonder verdere inhoudelijke discussie wordt voorgesteld het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juli.

Jaarrekening 2023, 2e wijziging begroting 2024 en conceptbegroting 2025 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR

De VRR heeft de concept 2e begrotingswijziging en de conceptbegroting 2025 aan de gemeente aangeboden. Voorgesteld wordt om hierover aan het Dagelijks Bestuur van de VRR een zienswijze in te dienen. Hierin wordt verzocht, net als bij de MRDH, de beschikbare middelen voor 2025 en verder nog efficiënter en effectiever in te zetten. De Jaarrekening 2023 wordt ter kennisname aangeboden. Na het beantwoorden van enige vragen door burgemeester Lamers wordt voorgesteld het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juli.

Verordening rechtspositie raad- en commissieleden Capelle aan den IJssel 2024

In de raadsvergadering van 20 september 2021 stelde de raad de ‘’Verordening tot eerste wijziging van de Verordening rechtspositie raadsleden en commissieleden Capelle aan den IJssel 2019’’ vast. Door indexering van bedragen, wijzigingen in wetgeving en enkele technische aanpassingen is besloten de Verordening uit 2019 in te laten trekken en een nieuwe voor 2024 en volgende jaren vast te laten stellen. Zonder inhoudelijke discussie wordt voorgesteld het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juli.

Jaarverslag Veiligheid en Handhaving 2023

Op 13 februari 2023 is ‘’Veiligheid voor vandaag en morgen: Integraal Veiligheidsbeleid Capelle aan den IJssel 2023 (IVB 2023) door de gemeenteraad vastgesteld. In het IVB is vastgelegd dat de gemeenteraad jaarlijks wordt geïnformeerd over de voortgang van het beleid door middel van een jaarverslag. De commissieleden kunnen zich vinden in het voorliggende jaarverslag. Wel vragen zij aandacht voor de wijkveiligheidsplannen, de digitale veiligheid, de bemensing van Handhaving, de rapportages en vooral voor de (on)veiligheid van jonge kinderen (basisschool leeftijd). Burgemeester Lamers antwoordt dat hij zeer tevreden is over Veiligheid, dat er twee portefeuillehouders zijn die steeds meer samen optrekken en dat er een slag gemaakt moet worden om van de wijkveiligheidsagenda’s naar wijkveiligheidsplannen te komen. Verder geeft hij aan dat bij het volgende jaarverslag er een integrale rapportage gaat komen waarbij niet alleen de unit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving en de unit Veiligheid, maar ook de afdeling Samenleving betrokken wordt. Waar er tot voor kort ingezet werd op kinderen onder de zestien jaar is de inzet nu (al) meer gericht op kinderen onder de twaalf jaar en met name ook de kinderen uit kwetsbare gezinnen. Hierbij gaat het programma ‘’Preventie met Gezag’’ een grote rol spelen. Verder is de bemensing van de unit Handhaving nu beter op orde, wordt er gekeken hoe meldingen beter beheerst kunnen worden en komt er een centrale registratie bij het Klant Contact Centrum (KCC).

Evaluatie dienstverleningsovereenkomst wijkbrandweerfunctionaris.

Op 1 februari 2019 is onze gemeente een Dienstverleningsovereenkomst (DVO) voor een jaar aangegaan met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) voor de inzet van een wijkbrandweerfunctionaris. Na een pilot is besloten de DVO telkens voor een bepaalde tijd te verlengen. Afgesproken is om de DVO in 2024 te evalueren en na een positieve besluitvorming door de gemeenteraad deze structureel te maken. De burgemeester wil de evaluatie eerst ter consultatie aan de commissie voorleggen.

De commissieleden zijn zeer tevreden over het werk van de wijkbrandweerfunctionaris en vinden dat deze zeker een toegevoegde waarde heeft voor Capelle. Zij willen dan ook dat de DVO ook na 2025 wordt gecontinueerd. Burgemeester Lamers is, met betrekking tot het uitvoeren van deze taak, het eens met de commissie en dit blijkt ook uit deze evaluatie. Naar aanleiding van de positieve evaluatie was de bedoeling deze taak voor onbepaalde tijd voort te zetten. Gezien de financiële positie van de gemeente en omdat het hier om een plustaak van de VRR gaat, wil het college deze taak vooralsnog maar met één jaar verlengen. Burgemeester Lamers geeft aan dat de raad nog altijd de keuze kan maken om na 2025 de inzet van de wijkbrandweerfunctionaris voort te zetten wanneer de taak betrokken wordt bij de kerntakendiscussie, die in 2025 plaatsvindt.

Commissie Samenleving en Economie (SLE)

De raadscommissie vergaderde maandag 17 juni en besprak de volgende onderwerpen.

Jaarstukken 2023 en primitieve begroting 2025 Promen

Promen is een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. De gemeente Capelle aan den IJssel zit, samen met andere gemeenten, in de Gemeenschappelijke Regeling Promen. Promen levert elk jaar haar jaarstukken en begroting in bij de gemeenteraad. Door de commissie zijn er vragen gesteld over de financiën van Promen en de voorgestelde zienswijze van het college. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 8 juli.

Jaarrekening 2023, bijgestelde begroting 2024, financiële begroting 2025 en Meerjarenraming 2026-2028 Recreatieschap Hitland

De gemeente Capelle aan den IJssel zit, samen met de gemeente Zuidplas, in de Gemeenschappelijke Regeling van het Recreatieschap Hitland. Het Recreatieschap Hitland levert elk jaar haar jaarstukken en begroting in bij de gemeenteraad. De commissie heeft nog vragen over de besparingsmaatregelen die Hitland wil doorvoeren en wat dit betekent voor de toekomstvisie van Hitland en het openbaar gebied. Ook zijn er vragen gesteld over de financiën. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 8 juli.

Onderzoek taakstelling, deelonderzoek jeugdhulp “Tegen de stroom in voor duurzame en betaalbare jeugdhulp”

De inkomsten voor de financiering van de Jeugdwet zullen de komende periode afnemen als gevolg van de financiële afspraken in de Hervormingsagenda Jeugd. Om de kosten tegen te gaan is het college gekomen met negen maatregelen. Deze maatregelen richten zich op drie actielijnen: het kwalitatief verbeteren van de jeugdhulp, de toegankelijkheid van de jeugdhulpketen en de betaalbaarheid van de jeugdhulp. In mei hebben het college en de commissie dit onderwerp eerder al behandeld. De commissie is blij met wat er met de input gedaan is en hoe deze in het stuk verwerkt is. In deze vergadering heeft de commissie wel nog enkele vragen gesteld over de arbeidskrapte en hoe we gezamenlijk het gebruik van jeugdzorg kunnen voorkomen. Ook is er een oproep richting het college gedaan om niet alleen te kijken naar betaalbaarheid, maar juist naar de goede zorg voor het kind. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 8 juli.

Ontwerpbegroting 2025 en het jaarverslag 2023 van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Rotterdam-Rijnmond

De Gemeenschappelijke Regeling GGD Rotterdam-Rijnmond verbetert en beschermt de gezondheid van inwoners in de regio. De gemeente Capelle aan den IJssel zit, samen met andere gemeenten uit de regio, in deze Gemeenschappelijke Regeling. De GGD Rotterdam-Rijnmond levert elk jaar haar jaarstukken en begroting aan bij de gemeenteraad. De commissie heeft geen vragen gesteld bij dit onderwerp. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 8 juli.

Wijzigingen Gemeenschappelijke Regeling GGD Rotterdam-Rijnmond

Door een wetswijziging moeten alle gemeenschappelijke regelingen hun regeling aanpassen, zo ook de Gemeenschappelijke Regeling GGD Rotterdam-Rijnmond. De gemeenteraad heeft in februari besloten een reactie te geven op deze wijziging. Nu vraagt het college toestemming aan de gemeenteraad om de Gemeenschappelijke Regeling GGD Rotterdam-Rijnmond aan te passen. De commissie heeft geen vragen gesteld bij dit onderwerp. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 8 juli.

Gecombineerde commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen (BVM) en Samenleving en Economie (SLE)

De raadscommissies vergaderden op maandag 17 juni en bespraken de volgende onderwerpen.

Jaarrekening 2023, concept-begroting 2025-2028 en 1e begrotingswijziging 2024 GR IJsselgemeenten.

Op grond van de Gemeenschappelijke Regeling IJsselgemeenten geldt een zienswijzeprocedure voor het vaststellen van begroting en begrotingswijzigingen. Voorgesteld wordt om voor de conceptbegroting 2025-2028 wel en voor de 1e begrotingswijziging geen zienswijze in te dienen. De jaarrekening wordt ter kennisname aangeboden, waarbij de accountant het voornemen heeft een goedkeurende verklaring af te geven. In de zienswijze ten aanzien van de conceptbegroting wordt verzocht, gezien de financiële positie van de gemeente vanaf 2025, de beschikbare middelen voor 2025 en verder nog efficiënter en effectiever in te zetten. De commissie kan zich vinden in de gedane voorstellen en na het beantwoorden van enige vragen door de wethouders Westerdijk en Van Woudenberg wordt voorgesteld de voorstellen als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juli.

Commissie Stadsontwikkeling -en Beheer (SOB)

De raadscommissie vergaderde op maandag 17 juni. De volgende onderwerpen werden besproken.

Uitgangspuntennotitie Kerklaan 450

Eind 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met een omgevingsplanwijziging voor Kerklaan 450 (het voormalige ING-gebouw). Deze omgevingsplanwijziging moet een nieuw woongebouw mogelijk maken van circa 210 woningen met een bouwhoogte van 70 meter en een levendige plint. In de uitgangspuntennotitie Kerklaan 450 staan de punten die het, door de gemeente, gewenst ontwerp mogelijk maken. Hoewel enkele fracties in eerste instantie akkoord waren met de notitie (onder andere Leefbaar Capelle en D66), gaven de meeste fracties aan dat zij zaken in de notitie missen of anders geformuleerd willen zien.

Op verzoek van de commissie wordt het voorstel op onderdelen gewijzigd.

Aandachtspunten die de commissie nadrukkelijker terug wil zien zijn onder andere ‘meer groen aan de gevel’, ‘eisen die aan de entree van het gebouw worden gesteld’, ‘meer inzicht in de hoogtemeters in plaats van aantal bouwlagen’ en ‘aandacht voor de bezonning de parkeerproblematiek en de participatie’.

Planning is nog steeds dat besluitvorming over de (aangepaste) notitie in de raadsvergadering van 8 juli plaatsvindt, waarna een definitief omgevingsplan kan worden uitgewerkt. Dit omgevingsplan zal daarna ter inzage worden gelegd.

De bedoeling is dat eind 2025 een overeenkomst met de beoogd ontwikkelaar wordt gesloten.

Ontwerp toetsingskader hoogbouw

Met het vaststellen van de stadsvisie in 2021 heeft de raad een aantal ruimtelijke regels vastgelegd. Hierbij is afgesproken dat een aantal van die regels (onder andere met betrekking tot hoogbouw) nog verder moeten worden uitgewerkt.

De commissie is gevraagd hierover mee te denken. Omdat meerdere commissieleden nog veel technische vragen hadden, (onder andere over de te hanteren wind- en bezonningsnormen) is afgesproken dat na het reces over dit onderwerp nog een technische informatiesessie wordt georganiseerd.

De wethouder heeft aangegeven dat deze sessie niet ten koste hoeft te gaan van de afgesproken planning. Het voornemen blijft dat nog eind dit jaar besluitvorming over de regels met betrekking tot hoogbouw kan plaatsvinden.

Instellen raadswerkgroep Gebiedsvisie Centraal Capelle

Binnen het gebied Centraal Capelle zijn een aantal gebieden aangewezen voor inbreiding/verdichting (bouwen binnen bestaande bebouwing) . Omdat dit voor inwoners van Centraal Capelle gevolgen kan hebben, wil het college een raadswerkgroep aanstellen om mee te denken.

De meerderheid van de commissies ziet geen meerwaarde in een raadswerkgroep, vooral omdat raadswerkgroepen in principe niet openbaar zijn. Richting de stad bestaat daarmee het gevaar dat een verkeerd signaal wordt afgegeven. Consulterende (openbare) commissies of thema-avonden vindt de commissies meer geschikt.

De wethouder zal hierover nadenken en terugkomen met een nieuw voorstel om iedereen op een juiste manier te betrekken bij deze gebiedsvisie.

Commissie Samenleving en Economie (SLE)

De raadscommissie vergaderde maandag 24 juni en besprak de volgende onderwerpen.

Voorlopige jaarstukken 2023, voorstel tot wijziging van de begroting 2024 en conceptbegroting 2025 van de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond

De gemeente Capelle aan den IJssel zit, samen met andere gemeenten uit de regio, in de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR). In de GRJR geven de deelnemende gemeenten samen de inkoop van specialistische jeugdhulp vorm. De GRJR levert elk jaar haar jaarstukken en begroting aan bij de gemeenteraad. Door de commissie zijn er vragen gesteld over de financiën van de GRJR, de wachtlijsten binnen de GRJR en het voorkomen van jeugdzorg. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 8 juli.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen (BVM)

De raadscommissie vergaderde op maandag 24 juni en besprak het volgende onderwerp.

DoeMee-onderzoek klachtbehandeling

De Rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak. Zo krijgen gemeenteraad en inwoners een goed beeld van hoe het geld wordt besteed en wat er terechtkomt van alle plannen.

De Rekenkamer meldde in het onderzoeksprogramma 2023 dat zij met Capelle zou deelnemen aan het landelijke DoeMee-onderzoek naar klachtbehandeling. Het gaat hierbij om drie verbonden partijen: de GGD en Omgevingsdienst (inclusief Capelle) en specifiek op verzoek van Capelle, de GR IJsselgemeenten (sociale zaken en ict). Er zijn door de Rekenkamer zes aanbevelingen gedaan. Het college komt binnen vier maanden met een plan van aanpak hoe invulling wordt gegeven aan de zes aanbevelingen.

Mw. Van Asselt – directeur Rekenkamer – geeft een toelichting op het onderzoek. Vanuit de commissie is veel waardering voor het gedane onderzoek. Wel vragen zij zich af waarom het college niet alle aanbevelingen overneemt. Burgemeester Lamers antwoordt dat daar waar Capelle al werkt in de lijn van de gedane aanbevelingen zij deze niet (een en twee) of deels (vier, vijf en zes) overnemen. Dat aanbeveling drie geheel wordt overgenomen en Capelle daar nog een stapje in verder gaat. Burgemeester Lamers geeft aan dat het om een landelijk onderzoek gaat, waarbij de uitkomsten niet altijd specifiek betrekking hebben op Capelle. Hij is bereid om in het definitieve raadsvoorstel bij het onderdeel aanbevelingen, daar waar nodig, toe te voegen dat de aanbevelingen worden overgenomen voor zover van toepassing en in de uitvoering mogelijk is. Het voorstel wordt als hamerstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 8 juli.