Terugblik raadsvergadering van 11 november
Deze raadsvergadering was het debuut van burgemeester Manusama als voorzitter van de raad. Sporthal Schenkel en de Begroting 2025 stonden onder andere op de agenda. De publieke tribune was goed gevuld, met name met leden van de sportclubs die gebruik maken van Sporthal Schenkel. Hoe dat verliep leest u in dit verslag.
Afscheid Martin van Gent
De vergadering begon met wat plichtplegingen. De Capelse raad zwaaide raadslid Martin van Gent uit na 15 jaar in de politiek. Hij is verhuisd naar een andere gemeente, waardoor zijn raadlidmaatschap automatisch vervalt. Burgemeester Manusama sprak Van Gent toe (‘vanmiddag ontmoet, nu al een afscheid’), die in maart 2011 begonnen was als raadslid voor Leefbaar Capelle. De burgemeester roemde Martins activiteiten bij de WOP’s en zijn toegankelijkheid voor inwoners.
Martin van Gent bedankte zijn vriendin en kinderen voor hun steun, de griffie en verschillende medewerkers binnen de gemeente. Van Gent gaf aan genoten te hebben van de verkiezingstijd, de debatten die hij als fractievoorzitter voerde. Ook het contact met inwoners had hij als zeer waardevol ervaren. Hij gaf de raad mee om ‘je hart te volgen, ook al is niet iedereen daar blij mee’.
Insprekers Sporthal Schenkel
Dat het onderwerp Sporthal Schenkel leefde onder de inwoners bleek uit de verhalen van 2 insprekers. De voorzitters van Korfbalclub Capelle en Hockeyclub Capelle riepen de raad op een keuze te maken om de sporthal te vernieuwen, ondanks de moeilijke financiële situatie waarin de gemeente zich bevindt.
Sporthal Schenkel
Om de insprekers en de toegestroomde inwoners op de publieke tribune niet lang te laten wachten werd besloten gelijk het agendapunt Sporthal Schenkel te behandelen. D66 trapte de vergadering af met het indienen van een petitie die opriep om het besluit niet uit te stellen en werk te maken van de sporthal. De petitie was ten tijde van de vergadering bijna 600 keer ondertekend.
Vrijwel alle fracties benoemden de noodzaak om te komen tot een nieuwe sporthal. Of die nieuwbouw wordt gerealiseerd moet volgens een meerderheid in de raad afhangen van een financiële afweging waarbij ook rekening moet worden gehouden met de benodigde bezuinigingen.
De fracties die nu wel geld vrij wilden maken voor nieuwbouw van de sporthal waren van mening dat uitstel alleen maar hogere kosten met zich mee zou brengen en de noodzaak er nu al was.
Als reactie gaf wethouder Westerdijk aan dat veel Capellenaren warme herinneringen aan de sporthal hebben, die in 1984 (‘een uitstekend jaar’) gebouwd is. Onderhoud aan de sporthal is echter noodzakelijk. De wethouder complimenteerde het open debat. Wethouder Van Woudenberg beantwoorde een vraag over business cases, dat uit onderzoek van Twynstra-Gudde bleek dat renovatie geen goede optie was en dat scenario 3 daarom de voorkeur had van het college.
Het voorstel werd hoofdelijk in stemming gebracht, met
- 14 stemmen voor (D66, VVD, CU, SP, CB, BVNL en Kees de Jong (LC) en
- 19 tegen (LC, SGP, PvdA, CDA, GL en CBB)
werd het verworpen. Het gevolg daarvan is dat er nu geen besluit over nieuwbouw voor sporthal Schenkel is genomen.
Hamerstukken
Wat volgt zijn enkele besluiten die geen verdere discussie behoeven. Zo mocht voormalig raadslid en wethouder Jannes van der Heide voor de 5e keer het inmiddels bekende rondje maken langs de raad om felicitaties in ontvangst te nemen, dit keer voor zijn beëdiging als burgerraadslid voor Leefbaar Capelle.
Algeracorridor
Vervolgens was het agendapunt Algeracorridor aan de beurt. De Algeracorridor is een project dat Capelle uitvoert in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, MRDH en de gemeente Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard en Rotterdam. Het project is nu klaar, om na jaren van verkenning, de stap te maken naar de planuitwerkingsfase.
Leefbaar Capelle diende samen met D66, VVD en PvdA een amendement in om bij dit besluit aan te passen dat de raad wel wensen en/of bedenkingen kenbaar kan maken over de concept bestuursovereenkomst Planuitwerking Algeracorridor. Aangegeven werd dat inwoners veel verkeershinder ondervinden, waardoor een zienswijze gewenst is. Jeroen Kolster (VVD) argumenteerde dat wethouder Van Woudenberg sterker zou staan richting de andere deelnemende partijen als hij een zienswijze van de raad mee kan nemen. Op die manier kan Capelle een sterk signaal afgeven.
De raad stelde het voorstel unaniem vast, inclusief het amendement van Leefbaar, D66, VVD en PvdA.
De Ombuigingsopgave
Al eerder op de avond sprak de raad over de op handen zijnde bezuinigingen bij het agendapunt sporthal Schenkel. Het financiële meerjarenperspectief is zeer negatief voor Capelle aan den IJssel en er zijn grote tekorten. Het doel van deze ombuigingsopgave is een bezuinigingspakket van minimaal 20 miljoen euro structureel om het voorziene tekort op de begroting in het jaar 2029 te dekken. In de Begroting 2025 zijn daarom al 2 wijzigingsvoorstellen opgenomen: een verhoging van het OZB-tarief met 12,5% en een taakstelling bedrijfsvoering van 1.7 miljoen euro. Dit is een eerste stap in de opgave om de 20 miljoen euro te bezuinigen.
De raad was eensgezind in het onderkennen van de noodzaak om te bezuinigen. Er werden vragen gesteld over hoe Capellenaren in het proces betrokken gaan worden, hoe het verloop richting 2029 eruitziet en hoe de raad betrokken wordt. De wethouder reageerde dat het college zijn best gaat doen alle onderzoeken klaar te hebben, beginnende met een quick scan. De wethouder heeft nog steeds de hoop dat de ombuigingsvoorstellen voldoende zullen zijn om het bedrag te vinden dat nodig is om het tekort in 2029 op nul te krijgen. In de Slotnota zal voor de raad het definitieve bedrag opgenomen worden. De wethouder benadrukt samen met de raad te willen optrekken en apolitiek een gesprek te willen voeren.
Ook de Vervolgaanpak Ombuigingsopgave wordt unaniem aangenomen met 33 stemmen voor.
Begroting 2025 inclusief Najaarsnota 2024
Met de behandeling van de begroting wordt in beleidsmatige en financiële zin teruggekeken op het lopende jaar en vooruitgekeken op de beleidsvoornemens en bijbehorende financiële middelen voor het komende jaar. De rode draad deze avond was dat Capelle (net als bijna alle gemeenten) te maken heeft met een somber financieel perspectief, wat tot pijnlijke beslissingen leidt. Een bezuinigingsoperatie is daarom noodzakelijk. Tegen deze achtergrond is de begroting een ‘beleidsarm’ document, waarbij de financiële ruimte om keuzes te maken beperkt is voor de raad.
GroenLinks bracht het amendement ‘Verhoging OZB’ in, waarin voorgesteld werd om een extra verhoging van de OZB in te voeren, bovenop de al vastgestelde 12,5%. Raadsleden reageerden kritisch door in twijfel te trekken of deze maatregel echt zoden aan de dijk zou zetten. In de tweede termijn besloot GroenLinks het amendement in te trekken.
PvdA en CDA brachten de motie ‘Toegankelijkheid Bushaltes’ in, die op bredere steun kon rekenen in de raad. Toegankelijkheid en het feit dat het budgettair verantwoord wordt geacht waren belangrijke argumenten voor deze motie.
De PvdA bracht nog een motie in, over het definiëren van de termen ‘beleidskeuze’ en ‘onvermijdelijk’. Ook deze motie kon op brede steun rekenen. De SP was minder fortuinlijk met de motie ‘Zeg het met een bloemetje’, passende dienstverlening voor mensen met een niet-zichtbare beperking’. Hoewel de motie als sympathiek beoordeeld werd, zou het uitvoeren ervan te veel voeten in de aarde hebben en een grotere inzet vragen dan aanvankelijk gedacht, waarop de SP de motie introk.
Dan de stemming. Beide moties werden unaniem aanvaard. Ook het voorstel, de Begroting 2025, werd unaniem met 33 stemmen voor en 0 tegen vastgesteld.
‘Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester’ -Arwin van Buuren, SGP
Zo kwam een einde aan de eerste vergadering die door burgemeester Manusama werd voorgezeten, een avond waarop moeilijke beslissingen zijn genomen. De nieuwbouw van Sporthal Schenkel is voorlopig van de baan, maar zal zeker terugkeren op de agenda. Capelle staat financieel een zware tijd te wachten, waarin de raad lastige keuzes moet gaan maken.